Moj izbor je prevencija – Mladi edukatori u akciji

ets.thumbnail

U ponedjeljak, 18.05.2009. u 4 srednje škole (Gospodarska škola, Gimnazija, Ekonomska i trgovačka škola i TIOŠ Čakovec) budući vršnjački edukatori udruge Zora obilježili su Međunarodni memorijal svijeća.

Za vrijeme velikih odmora, osim što su postaviti velike plakate, zapalili su svijeće – lučice, crtati su svijeće te dijelili edukativne letke o HIV/AIDS-u u svojim srednjim školama.
Akcija se provodi u sklopu projekata “Moj izbor je prevencija” i “Mladi edukatori u akciji” financiranih od Europske komisije (Phare program 2006) i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Nakon što je pedesetak srednjoškolaca/ki iz svih 5 srednjih škola uiz Čakovca prošlo cikluse od 6 jednodnevnih radionica tema: spol i rod, ne/nasilje u vezama i prevecija istog, spolno prenosive bolesti i kontracepcija te tehnike za trening trenera, od 18.5. počinju s održavanjem svojih aktivnosti po srednjim školama na kojima će pokazati što su naučili te educirati svoje vršnjake/inje o ovim temama.

Memorijal svijeća je prvi puta održan 1983. godine povodom prisjećanja na osobe koje su preminule od tada zagonetne bolesti i u svrhu davanja podrške onima koji su bolovali od iste te bolesti, danas svima dobro poznate kao HIV/AIDS. Od tada se međunarodni Memorijal svijeća odvija svake godine, treću nedjelju u svibnju (ove godine 17.5.). U dva desetljeća ova bolest je poharala cijeli svijet, te uzrokovala preko 20 milijuna smrti.
Međunarodni Memorijal svijeća, koji će se ove godine 17.05. održati u više od 93 zemlje svijeta je jedinstveni događaj koji promovira edukaciju, podiže svijest i potiče na akciju – ima 4 glavne zadaće:
Prisjećanje na osobe preminule od AIDS-a; Podrška osobama koji žive s HIV-om ili su oboljeli od AIDS-a; Podizanje svijesti i destigmatizacija HIV/AIDS-a; Poticanje zajednice na borbu protiv HIV/AIDS-a.