Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama

Date:25. velj 2015.

Slika za rruulz

Udruga Zora zajedno s još 4 udruge iz Hrvatske započela je s provedbom projekta “Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama”.
Projekt traje od 1.1.do 31.12.2014., a uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva provodi ga 5 udruga iz 5 županija koje obuhvaćaju krajnje geografske točke Hrvatskei bave se različitim društvenim aspektima: Udruga Zora – ljudska prava i rodna ravnopravnost (Međimurska), K-zona – rodna i medijska kultura (Grad Zagreb), Udruga Lori – LGBT prava i osnaživanje LGBT zajednice (Primorsko goranska), Pobjede – zaštita i promicanje prava životinja (Osječko baranjska) i Udruga Bonsai – razvoj volonterskih praksi (Dubrovačko neretvanska). Udruga nositeljica projekta vrijednog 324.953,00 kn je udruga K-Zona, koja od 2007. svake jeseni organizira Vox Feminae festival u Zagrebu.
Glavni cilj projekta je povećanje utjecaja i vrednovanja rada žena u lokalnim zajednicama i civilnom sektoru pa će projekt zajedničkom kampanjom na nacionalnoj razini te putem 5 lokalnih kampanja raditi na podizanju svijesti javnosti o pitanjima kojima se partnerske udruge bave, kao i lobirati za učinkovitiju provedbu i unaprjeđenje javnih politika.

Prva aktivnost bit će istraživanje među organizacijama civilnog društva na području uključenih pet županija u sklopu kojeg ćemo provjeriti premise o marginalizaciji utjecaja i vidljivosti rada mladih žena te pokušati doći do odgovora zašto muškarci čine 20%, a žene 80% volonterske populacije u Hrvatskoj. Također, biti će objavljene i preporuke sukladno rezultatima istraživanja.
Nakon toga slijedi razmjena znanja i vještina u svrhu podizanja kapaciteta partnerskih organizacija i provedba lokalnih i nacionalne kampanje, kao i produkcija priručnika za pomoć mladima u pokretanju društveno korisnih inicijativa.