Zaštita osobnih podataka

GDPR (General Data Protection Regulation) je uredba Europske unije koja zamjenjuje trenutnu EU direktivu te je direktno primjenjiva u svim državama članicama EU, bez ikakve potrebe za dodatnom implementacijom u nacionalnom zakonodavstvu. GDPR sa sobom donosi značajne promjene u pravilima koja definiraju osobne podatke i kako se oni koriste.

1. Koji Vaši podaci nam trebaju i zašto?

Udruga Zora, Aleksandra Schulteissa 19, ured 68, 40 000 Čakovec, OIB: 68408303136, koristi različite podatke ovisno o tome na koji način ste povezani s Udrugom.

Ako ste član/ica, Udruga Zora koristi Vaše ime i prezime, adresu, datum i godinu rođenja, OIB, e-mail i broj telefona. Ovi podaci spremaju se u knjigu članstva.

Ako ste volonter/ka, Udruga Zora koristi vaše ime i prezime, datum i godinu rođenja, spol, adresu, e-mail i broj telefona, obrazovanje te ostale podatke koje dobrovoljno unesete u Prijavnicu za volontere, a mogu se ticati Vaših vještina, vremena koje vam odgovara za volontiranje, prošlog volonterskog iskustva i sl. Ovi podaci spremaju se u bazu volontera i potrebni su nam kako bi Vas mogli kontaktirati i selektirati za volontiranje te podnijeti godišnje izvješće o volontiranju.

Ako ste sudjelovali na nekoj od naših aktivnosti, upisali ste neke od svojih osobnih podataka na potpisnu listu. Osobni podaci koje prikupljamo na potpisnim listama se razlikuju na svakoj aktivnosti, ovisno od potrebe. Najčešće su to ime i prezime, adresa i datum rođenja, a dodatno mogu biti škola, razred, udruga/institucija i sl. Potpisne liste, zajedno s fotografijama, su nam potrebne za pisanje završnih izvještaja po projektu, ali i kako bi donatoru mogli dokazati broj sudionika na aktivnosti. Fotografije s aktivnosti dodatno koristimo za svoje potrebe (primjerice objava na web stranici, društvenim mrežama, u medijima, letcima, u godišnjem izvještaju i dr.).

Dodatno, ako ste pristali biti pretplatnik naše mailing liste, koristimo Vaš e-mail (i Vaše ime i prezime ako ste ga unijeli) kako bi vam povremeno poslali vijesti, pozive na edukacije, javne i volonterske akcije i sl.

2. Tko sve ima pristup vašim podacima?

Pristup Vašim osobnim podacima imaju samo naši/e zaposlenici/ce koji/e rade u Udruzi Zora.

Svi/e zaposlenici/e su upoznati/e s našom politikom i procedurama zaštite osobnih podataka te su potpisali/e Izjavu o povjerljivosti i dužni/e su postupati po istima.

3. Da li ćemo vaše podatke dijeliti s drugima?

Osobne podatke sudionika/ca aktivnosti ćemo dijeliti s donatorima na pojedinom projektu kako bi ispunili ugovorne obveze prema njima. U tom slučaju donatorima šaljemo potpisne liste i fotografije s pojedinih aktivnosti.

E-mail (i ime ako ste unijeli) pretplatnika/ca naše mailing liste dijelimo automatski sa MailChimp internetskim servisom putem kojeg Vam šaljemo mailove.

Vaši podaci su kod nas sigurni i nećemo ih djeliti, prodavati ili ustupati drugim privatnim ili pravnim osobama za bilo koju druge namjene osim gore navedenih.

4. Koliko dugo ćemo obrađivati i čuvati vaše podatke?

Ukoliko ste član/ica ili volonter/ka, Vaše osobne podatke koristimo i obrađujemo do kraja poslovne godine, odnosno do 31.12., a nakon toga ih spremamo u arhivu.

Ako ste sudionik/ca aktivnosti, Vaše podatke koje ste unijeli na potpisnu listu koristimo i obrađujemo do predaje završnog izvještaja o projektu donatoru projekta, a nakon toga ih spremamo u arhivu.

Osobne podatke pretplatnika/ca naše mailing liste koristimo za slanje mailova sve dok pretplatnici/e ne otkažu pretplatu.

5. Kako smo došli do vaših podataka?

Članovi/ice ispunjavaju Obrazac za učlanjenje u Udrugu Zora dostupan na web stranici ili u uredu Udruge.

Volonteri/ke ispunjavaju Prijavnicu za volontere koja je dostupna u svakom pozivu za volontere te na web stranici Udruge.

Sudionici/ce aktivnosti unose svoje podatke na potpisnu listu na pojedinoj aktivnosti.

Pretplatnici/ce mailing liste unose svoje podatke putem prijave na mailing listu dostupne na Facebook stranici Udruge ili davanjem dopuštenja putem drugih prijavnica (npr. Prijavnica za volontere).

6. Da li i možete zatražiti da zauvijek uklonimo Vaše podatke i povući svoju privolu za njihovo korištenje?

Da, kada god želite možete povući privolu za korištenje svojih osobnih podataka i/ili od nas zatražiti da izbrišemo sve Vaše podatke iz našeg sustava ako time ne kršimo neke zakonske propise o obaveznom čuvanju podataka određeni vremenski period. Pošaljite nam e-mail na zora@udrugazora.hr i pokrenuti ćemo proceduru za uklanjanje svih osobnih podataka koja će biti gotova u roku od 15 dana.

7. Da li možete vidjeti koje Vaše osobne podatke imamo i možete li ih ispraviti?

Da, u svakom trenutku možete zatražiti informaciju koje sve podatke imamo o Vama i možete ih izmijeniti slanjem zahtjeva na email zora@udrugazora.hr

8. Da li možete zatražiti eksport svih svoji podataka koji se nalaze u našem sustavu?

Da, u svakom trenutku možete zatražiti da vam eksportiramo podatke slanjem zahtjeva na email zora@udrugazora.hr

9. Da li se moji podaci automatski profiliraju i zašto?

Ne, svi Vaši osobni podaci se obrađuju samo od strane zaposlenika na načine i u svrhe koji su opisani gore.

10. Kome se mogu žaliti ako mislim da kršite moje pravo na privatnost?

Možete se žaliti Agenciji za zaštitu prava potrošača i to na linku ovdje. https://azop.hr/